Vickleby
  • Start
  • Vickleby Byförening
  • Aktuellt
  • Kontakt
  • Samåkning
  • Kalendarium
  • Skördefesten 2017
    • Lotteriet
Bild
Höstens samåkning startar med en fika där vi umgås, går igenom riktlinjerna och hjälps åt att komma igång. 
Söndagen den 1 september, klockan 15.00 till 16.30, i bystugan vid hembygdsgården i Vickleby. 
Under vintern och våren har mer än trettio bybor funderat på och testat hur 
samåkningen ska utformas för att passa byns samlade behov.

Riktlinjer för samåkningen har tagits fram och förfrågningar för samåkning sker genom en Facebook-grupp. Om du inte kan komma den 1 september kan du här och nu ansöka om att gå med i vår Facebook-grupp, gå in via denna länk eller sök på Samåkning Vickleby
Samåkning Vickleby
När bybor går samman, är klocka och finurliga tillsammans, får vi en levande landsbygd för så många som möjligt. I Samåkning Vickleby hjälper du andra i byn, vi får ett roligare resande, minskar våra kostnader och är snällare mot miljön. 

Fråga om och erbjud skjuts
1. Berätta att du reser eller vill resa: Alla förfrågningar från chaufförer och passagerare görs i vår gemensamma Facebook-grupp ”Samåkning Vickleby”. Alla som bor eller arbetar i byn är varmt välkomna till gruppen. Klicka här för att komma till gruppen 
 2. Resans väg: Var tydlig när du beskriver din reseplan, vart du åker ifrån och vart du ska åka. Skriv även om det går att bli upplockade eller avsläppt på vägen. 
3. Tider: Vilken dag och tid du planerar att åka eller om du har en tid att passa. 4. Kontakt: Hur vill du bli kontaktad för att synka samåkningen? Om inget anges förväntas synkningen ske som kommentar på inlägget. Om du vill bli kontaktad via SMS eller Messenger ska detta skrivas ut.
5. Bagage: Om du har mycket bagage, glöm inte meddela det så det med säkerhet får plats. 

För chauffören 
1. Berätta för andra i byn att du ska köra: till vilken ort, vilken dag och vilken tid. Du gör det i vår gemensamma FB-grupp.
2. Chauffören bestämmer. Du anger tidpunkt och bestämmer vem som får åka med. Du ansvara för att den överenskomna transporten blir av och känns trygg. 
2. Samla upp passagerare på avtalad tid och plats. Vid förändringar, glöm inte att höra av dig till passagerarna i så god tid som möjligt. 
3. Betalningen görs efter avsluta resa. Du väljer själv hur du vill ta emot betalningen, kontant eller via swish. Följ de förutbestämda priserna, du ser dem längre ned. 

För passageraren 
1. Hitta eller önska en skjuts som passar dig i vår gemensamma FB-grupp.

2. Anslut till resan på avtalad tid och plats. 
3. Betala för din resa. Det ska göras i anslutning till resan.
Betalning
Bakgrunden till summan är idén om milersättning på 18,5 kr milen, delat mellan två personer. För att det ska vara smidigt kring betalningen så har vi fasta summor till de vanligaste destinationerna. På så sätt vet både passagerare och resenär kostnaden för skjutsen innan en sätter sig i bilen. Betalningen sker i anslutning till skjutsen och kan antingen vara i kontanter eller swish. 
Kostnad per resenär, enkel resa:
Vickleby - Kalmar: 20 kr 
Vickleby - Färjestaden: 10 kr 
Vickleby - Mörbylånga: 10 kr
Vickleby by - busshållplatsen Vickleby vägskäl: 10 kr   
Vid övriga destinationen gäller: antalet mil * 18,5 / 2

Frågor 
Om något känns otydligt eller du behöver hjälp att komma igång, tveka inte utan kontakta Olof på följande e-post: olof.svensson@capellagarden.se.

Förstudie till Samåkning Vickleby
En levande landsbygd utgörs av de som bor på landsbygden. När samhällets service och funktioner flyttar längre från invånarna på landsbygden ställs nya utmaningar på de som bor där. Några tvingas flytta därifrån för att den nedstängda servicen är en förutsättning för dem. Andra hitta nya lösningar.

Utgångspunkten i förstudien är att det ska vara balans mellan stad och land, att människor på landsbygden har samma behov av service som de i städerna. Fokus ligger på de idérika lösningarna och den positiva kraft människor på landsbygden utgör.

När byns invånare går samman, är klok och finurlig tillsammans, hittas gemensamma lösningar som skapar en mer tillgänglig landsbygd för så många som möjligt. Byn hjälps åt och möjliggör att personer kan bo och verka på landsbygden genom livets olika faser och utmaningar. Även i de skeden i livet då vi inte tillåts eller har möjlighet att ”ta bilen” hjälps vi åt så att vi kan fortsätta bo och verka på landsbygden.
Samåkning, som ett sätt att upprätthålla det kollektiva resandet, är ett led i detta. Läs mer om goda exempel, erfarenheter, studier och strategin för Samåkning Vickleby.

Ladda ned förstudien här >>




Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.
  • Start
  • Vickleby Byförening
  • Aktuellt
  • Kontakt
  • Samåkning
  • Kalendarium
  • Skördefesten 2017
    • Lotteriet